HTML

Egészség,testmozgás,táplálkozás,rekreáció

Minden, ami az egeszseggel es testmozgassal kapcsolatos az oromteli let fenttartasahoz. Tudatossag kialakitasa es az onmegvalositas az eletunkben. Sajat tapasztalatok es elmenyek.

Élj szívből a Facebook-on

Friss topikok

  • b0by: @flatbelly2014: Haha :D erről ez jutott az eszembe: static.dicsakbuksi.com/genetika-130505121431.j... (2014.06.07. 17:19) A lapos has titka

Mit (t)együnk?

2014.04.29. 19:42 b0by

Rengeteg cikk foglalkozik azzal, hogy mit kerüljünk el egészségünk céljából, mit nem szabad és mit ne együnk. Sokan teszik fel a kérdést ezek után: Akkor mit lehet?
Mit együnk és mit tegyünk? A most következő cikkben választ kaphattok a bűvös kérdésre és megtudhatjátok mikor, mit kell és mi az, ami ajánlott. Olvass tovább...14_piramis.jpg

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb válasz, hogy mindent lehet, de mértékkel. Ez a mondat viszont további kérdéseket vet fel. Mennyi az a mérték? Miből? Kinek? Mi célból? Az ilyen kérdések megválaszolása után pedig még több kérdés generálódik.
Jól látható, hogy mindenkinek más és más megoldás lenne a megfelelő. Más és más célokkal állunk szemben. Ami közös célt ad az egészben, az az egészség megőrzése, mert egészség nélkül semmink sincs.

„Az egészség nem minden, de nélküle minden semmivé válik életünkben” /ARTHUR SCHOPENHAUER/

Számunkra legmegfelelőbb megoldást egy bizonyos cél eléréséhez (fogyás, szálkásítás, tömegnövelés, izomtömeg növelés, jó közérzet, fittség, stb.) a személyre szabott étrend jelenti. Ez azt jelenti, hogy vagy megfizetünk egy jól képzett dietetikust, életmód tanácsadót, személyi edzőt és kalóriát számolva grammpontos étrendet alkalmazunk, vagy saját magunk járunk utána sok-sok információnak rengeteg időt beleöltve.
Egy dolog közös a célokban: egészséges táplálékkal ellátni a szervezetünket.

Mit jelent, ha testünk egészséges?

  • Gyors anyagcsere.
  • Normál testsúly.
  • Jó közérzet.
  • Nincs allergiás tünet.
  • Nincs betegség.
  • Fit megjelenés.
  • Jelez, amikor éhes.

Nézzünk egy alap koncepciót, amit mindenkinek érdemes betartani. Két-három hét múlva már jól észlelhető változások történnek testünkben, szervezetünkben, mindennapjainkban.

  1. Lépés: ne is a minőségre figyeljünk, hanem a szokásainkat próbáljuk alakítani, kordában tartani.
    Napi 5 étkezés. Több, de kisebb részletekben. Fontos az anyagcsere normál működéséhez, hogy rendszeresen kapja meg a táplálékot. A rendszerességgel megtanulja szervezetünk az állandó ellátást, így a lehető legjobban hasznosítja. Napi 1-3 étkezéssel lelassul az anyagcsere, nagy terhelésnek érzi a bevitt ételt és mivel sok idő múlva kap legközelebb, ezért elraktározza zsír formában. A ,,6 után már nem eszek" a lehető legnagyobb butaság, kivéve, ha már 8-kor kellemesen alszol. Amíg aktívak vagyunk a nap folyamán, igenis kell az energia.
    Reggeli. Ez alapozza meg az egész napi aktivitásunkat. Bőséges legyen, tartalmazzon fehérjét, szénhidrátot és esszenciális zsírokat is. Ha nem vagy éhes reggel ébredést követően, akkor legalább pár falatot egyél valamiből és 1 óra múlva legyen a bőséges reggeli. Rövid idő múlva hozzászoksz, és már reggel is éhes leszel. Ez azt jelenti, hogy gyorsul az anyagcseréd!
    Rendszeresség. Két-három hét kell, míg teljesen átáll a szervezet, de ezt csak úgy éri el, ha be van tartva és rendszeresítve van az étrend. Amint nincs meg a rendszeresség (elegendő pár nap hozzá), a szervezet automatikusan visszaáll, és raktároz zsírként.
  2. Lépés: ha kialakult egy rendszeres és egészséges szokásminta, akkor figyeljünk a bevitt tápanyagok minőségére is.
    Szénhidrátok. Energiaforrás, mind az alapvető élettani funkciók működéséhez, mind a napközbeni fizikai aktivitásunk ellátásához. A lényeg a lassú felszívódáson van. Így folyamatos az ellátás. Ilyenek például: natúr zabpehely, hajdina, rizs, kuszkusz, teljes kiőrlésű gabonafélék, édes burgonya, rozs, tönköly, zöldség-zöldség-zöldség és némi gyümölcs. A jó minőségű és feldolgozható szénhidrátokon kívül számos vitamint, ásványi anyagot és rostokat tartalmaz, amelyek segítenek az emésztésben.
    Fehérjék. Minden sejtünk alkotó eleme a fehérje. Folyamatos bevitele szükséges. Növényi és állati eredetű fehérjét és magunkhoz vehetünk táplálék útján, de az állati fehérjék jobban hasznosulnak. Magas fehérjét tartalmazó ételek például: hüvelyes zöldségek, fehér- és vörös húsok, halak, tojás, túró, sajtok.
    Zsírok. Hosszú távú energiaforrások. Akkor használja fel szervezetünk, ha nagy igénybevételű mozgás sok időn keresztül áll fent (erre módszer az aerob edzés). Különben csak raktározza és vész esetén nyúl a zsírraktárhoz. Zsírmentesen nem tudunk táplálkozni. A transzzsírokat és telített zsírokat próbáljuk minimalizálni étrendünkben és vegyük magunkhoz a telítetlen zsírokat, amelyek sok pozitív hatással bírnak az egészségi állapotunkra nézve és elősegíti a már meglévő zsírok felhasználását is! Jól hasznosítható zsírok: tengeri halak, halolaj kapszula, olajos magvak, lenmag, tökmag, földimogyoró, dió, szőlőmag, lenmagolaj, olívaolaj, kókuszzsír, pálmaolaj, napraforgóolaj, szőlőmagolaj.

Időzítés
Mennyire fontos az időzítés? Mondhatni fontos, de koránt sem a legfontosabb. A biológiai óránk nem úgy jár, mint az ember által számolt napok, órák, percek. Mégis egy-két olyan időpontot szeretnék megosztani, ami hasznunkra válik.

  • Ébredés utáni étkezés. Bőséges reggeli. Ha nagyon muszáj az első két étkezés felcserélhető (először egy kisebb, majd egy óra múlva bőséges)
  • Fizikai munka, sport, edzés utáni bőséges táplálékbevitel. Főleg szénhidrát és fehérje. Édesszájúaknak egy jó hír: ez az egyetlen indokolt időpont, amikor a cukrot is hasznosan veszi fel a szervezetünk. Így aki nehezen tud lemondani az édességekről, az időzítse ilyen alkalmakra.
  • Együnk 2-4 óránként. Ekkorra emésztődik meg az elfogyasztott étel és ilyenkor jöhet a következő utánpótlás. Ha gyors az anyagcserénk, akkor úgyis jelez ezekben az időpontokban. Ha még le van lassulva, akkor irány felpörgetni!

Összefoglalás

Mit kell tennünk? Jó szokásmintát kialakítani a mindennapokban. Az első lépésben leírtak alapján.
Mit kell ennünk? Olyan tápanyagokat, amit a szervezetünk jól tud hasznosítani, így megalapozva egy egészséges testet. Második lépésben leírtak szerint.

Ezek általános alapelvek. Különböző célokhoz más és más mennyiségben kell fogyasztani a jól tolerálható tápanyagokat. Az életek elkészítésében csak a gasztronómiai ismeretek szabnak határt.

Az egészség megteremtéséhez a megfelelő táplálkozáson kívül hangsúlyt kell fektetni a rendszeres testmozgásra is. A kettő együttesével érhetjük el azt a hatást, amit oly sokan szeretnének elérni.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség ételek tápanyag tudatosság élj fehérje szénhidrát testmozgás zsírok Vitamin Rizs Ásványi anyag

A bejegyzés trackback címe:

https://eljszivbol.blog.hu/api/trackback/id/tr736098679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása