HTML

Egészség,testmozgás,táplálkozás,rekreáció

Minden, ami az egeszseggel es testmozgassal kapcsolatos az oromteli let fenttartasahoz. Tudatossag kialakitasa es az onmegvalositas az eletunkben. Sajat tapasztalatok es elmenyek.

Élj szívből a Facebook-on

Friss topikok

  • b0by: @flatbelly2014: Haha :D erről ez jutott az eszembe: static.dicsakbuksi.com/genetika-130505121431.j... (2014.06.07. 17:19) A lapos has titka

A munka ünnepe és a felfrissülés

2014.05.01. 17:25 b0by

Minden dolgozó által jól ismert nap az évben a májusi hónap legelső napja: A munka ünnepe.
Mi is ez valójában, hogy is jött létre? Hogyan tudjuk kapcsolatba hozni az egészséges életmóddal? Milyen lehetőségeink vannak ezen a napon? Nézzünk meg egy-két dolgot ezekkel kapcsolatban.1-may_02.jpg

 

Eredete
A munka ünnepe május elsején tartandó hivatalos állami szabadnap, amely a munkásmozgalmak által elért szociális és gazdasági vívmányok értelmében tartott ünnep.
Egészen 1817-ig vezethető vissza az eredete, amikor is Robert Owen gyártulajdonos fogalmazta meg és tette közzé a munkások követeléseit. Többek között a a 10-16 órás munkaidő csökkentését 8 órára, amely a következő szlogennel állt: ,,Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest ". Azaz nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés.
A követelések elérése végett több tüntetést és sztrájkot hajtottak végre, azonban többnyire sikertelenül. Évtizedekig tartott, amire a nyolc órás munkaidő eléréséért tartó mozgalom elérte a célját.
1886. május 1-én a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. Ez alkalom negyedik évfordulójára a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonultak fel országszerte. A tüntetések az Egyesült Államokban olyan jól sikerültek, hogy 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították.
A hagyományos munkásünnep a 20.század folyamán lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát.

Kapcsolata az egészséggel
Nem kell túl messzire mennünk és mindjárt világossá is válik a dolog. Nézzük csak meg azt a szlogent, amit már 1817-ben megfogalmaztak:

,, Nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés"

Nyilván, ha 10-16 óra fizikai munkáról beszélünk, vagy teljesen monoton munkavégzésről, akkor nem annyira kedvez az egészségi állapotunkra nézve. Ezt talán nem kell tovább boncolgatni.
Az, hogy háromszor 8 órára bontsunk egy napot, nagyon jó lehetőséget ad a napi dolgaink elvégzésére, rövidebb és hosszabb távú céljaink megvalósításához szükséges tervekhez és cselekvésekhez.
Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy egy nap dolgozol körülbelül nyolc órát, ami mellett megfelelő időt tudsz szánni a pihenésre, szintén nyolc órát. Marad még nyolc óra szabadidő, amit a szlogen a ,,rekreáció" kifejezéssel oldotta meg nagyon helyesen.

A rekreáció nem más, mint a szabadidő kulturált eltöltését jelenti, amely fizikai, szellemi és szociális jól létet és feltöltődést jelent. Nem mellékesen javítja a munkavégző képességet.
Tehát minden napunk adott ahhoz, hogy kellemesen éljük meg az életet. Minden egyes nap tudunk tenni azért, hogy a jövőben és a legfontosabb, hogy MOST jól érezzük magunkat.
Sokféleképpen járhatunk el a feltöltődésünk eléréséhez. Ezek mind lehetnek szellemi, fizikai vagy szociális tevékenységek, amiben részt vehetünk aktívan és passzívan is egyaránt.

Itt található pár lehetőség és ötlet. Válaszd a neked legmegfelelőbbet!

  • - kirándulás

  • - túrázás

  • - sütögetés, kerti parti

  • - szórakoztató rendezvények

  • - barkácsolás

  • - kertészkedés

  • - sportolás

  • - célorientált edzésfajták

  • - olvasás

  • - zenélés

  • - írás

  • - rejtvényfejtés

  • - rajzolás

  • - kreatív munkák, ötletek

  • - wellnes és fitness szolgáltatások

A lista itt most véges, de számtalan más és más módszer létezik a kellemes feltöltődés elérése érdekében. A legszebb az egészben, hogy ilyen tevékenységek közben is a szórakozás, a jó kedv, a vidámság, ami nélkülözhetetlen így már aznap is csodásan érezhetjük magunkat. A további pozitív hatása a folyamatos fejlődés, a könnyedebb munkavégzés, a szellemi frissesség, stresszmentes élet. Mindehhez csupán egy kicsit tudatosan kell fellépnünk, és hasznosan töltenünk a szabadidőnk nagy részét.

Szerencsénkre mondva, mostanra már teljes szabadság a május elseje, így ha levonjuk a nyolc óra pihenést az egész napból, akkor marad még 16 csodálatos óránk, amivel azt kezdünk, amit akarunk. De vajon hasznosan töltjük, vagy haszontalan időpocsékolás? Ez mind csak rajtunk múlik!
Az előbbi felsorolásból szerintem mindenki talál a számára megfelelő, leginkább hozzá közelálló tevékenységet és hasznosan tölti a szabadidejét.

Rekreálódásra fel!

Szólj hozzá!

Címkék: munka ünnep egészség életmód szellemi tudatosság testedzés testmozgás mozgásforma Rekreáció Felfrissülés

A bejegyzés trackback címe:

https://eljszivbol.blog.hu/api/trackback/id/tr486102324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása