HTML

Egészség,testmozgás,táplálkozás,rekreáció

Minden, ami az egeszseggel es testmozgassal kapcsolatos az oromteli let fenttartasahoz. Tudatossag kialakitasa es az onmegvalositas az eletunkben. Sajat tapasztalatok es elmenyek.

Élj szívből a Facebook-on

Friss topikok

  • b0by: @flatbelly2014: Haha :D erről ez jutott az eszembe: static.dicsakbuksi.com/genetika-130505121431.j... (2014.06.07. 17:19) A lapos has titka

A lapos has titka

2014.06.02. 12:58 b0by

Lapos has titka

Végre itt a nyár. Lekerülnek a testünk nagy részét eltakaró vastag ruházatok és előtérbe kerülnek a belőlünk többet mutató nyárias öltözékek, illetve a fürdőruhák, bikinik.
Ha még eddig nem tettünk semmit vagy csak sikertelenül és még mindig nem vagyunk elégedettek saját formánkkal, akkor ez a cikk elindíthat egy jó folyamatot.
Figyelem! Nincs sok idő halasztani a formálódást, nyakunkban a nyár.

cpic5991_k_lapos_has.jpg

Ki ne álmodna a lapos hasról és a súlyfeleslegtől való megszabadulásról? Igaz, hogy mennyivel jobban mutat a strandon egy feszes, formás, fiatalos alkat, mint a narancsbőrös, löttyedt test?
Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor már csak pár nem könnyű, de egyszerűen végrehajtható módosítások szükségesek életünkben.

Nem győzöm hangsúlyozni a három alappillér fontosságát:

  • testmozgás

  • tudatos táplálkozás

  • pihenés

Erre a három fontos dologra kell építkeznünk. Minden napunk részeivé kell tenni őket. Amit, ha belegondolunk nem túl bonyolult feladat, hiszen enni és aludni is szokott mindenki a szükségleteink kielégítése miatt.
Az apró változtatás mindössze annyi, hogy odafigyelünk az ételek minőségére és azokat vesszük magunkhoz. (Erről bővebben olvashatsz a Mit (t)együnk cikkben.)
Az alvás legyen pihentető, nyugodt 6-8 óra.
Amivel nagyobb probléma lehet sok esetben az a mozgás hiánya. Valójában ez lenne a lényeg. Mozgással tudjuk az extra kalóriákat elégetni. Az élet mozgás, a mozgás élet. Testedzés a leghatásosabb módja, aminek rengetek fajtája létezik. (Erről bővebben pedig itt olvashatsz: Testedzés)

Bevezető után lássunk pár tévhitet a lapos hassal kapcsolatban:

  • Sok fajta gyakorlat, sok ismétléssel --> Erősnek erős lesz, de lapos biztos nem.

  • Alsó és felső has edzése --> Nincs ilyen izom, hogy alsó és felső, nem lehet külön edzeni.

  • Hasazáskor ég a zsír --> Felejtsd el úgy, ahogy van! Helyi zsírégetés nem létezik.

  • ,,Fogyókúrázok, ezért nem eszem" --> Ilyen módszerrel csak látszat fogyás érhető el és az anyagcsere teljesen lelassul. Azaz: mérleg nyelve kevesebbet mutat, mert izmot és vizet veszített a test. Anyagcsere lelassul, így minden kis falat is zsírban fog raktározódni. Fáradtság, gyengeség, levertség, ingerültség jellemző. És persze rosszabbul fogsz kinézni, mint "fogyó" előtt. A kúra abbahagyásával nem csak az előzőleg volt súly, hanem extra felesleg is jön pluszba. Ez a tipikus jojó effektus.

  • ,,Este 6 után már nem eszek" --> Ugyanolyan butaság, mint az előző. Amíg aktívak vagyunk, addig kell az energia.

Ellensúlyozásként nézzük, amit érdemes tenni:

  1. Aerob tréning. Igazán ettől lesz lapos a has, mivel az őt fedő zsírréteg energiaként használódik fel. A zsírraktár egész testünkben fel lesz használva, így a problémás részeken (Nőknél comb, popsi, has, tricepsz, férfiaknál has, mell jellemző a zsírlerakodásra.) aerob mozgással segíthetünk.
    Több módszer létezik rá. Kezdésnek legyen egyenletes tempó, hosszú távon. Minimum 35-40 perc. Legköltséghatékonyabb megoldás a gyaloglás és futás. Csak egy jó cipő kell hozzá és megfelelő terep.
    Továbbá úszás, sífutás, túrázás, kardiógépek használata.

  2. Hasgyakorlatok mellett végezzünk teljes testre ható gyakorlatok. Ezzel fokozzuk a kalória felhasználást az egész testünkben (hason is) és még szép, feszesebb formát is kölcsönöz.

  3. A kevesebb néha több! Kezdők gyakran esnek abba a hibába, hogy elkezdenek edzeni mindennap, minél többet és csodálkoznak, hogy nincs eredmény. Túledzésnek hívjuk ezt, mikor a szervezetnek nincs elég ideje regenerálódni.
    Kezdőként heti 2-4 edzésnél nem kell többet vállalni.
    Egyszerű kezdő felosztás a laposabb hasért: Hétfő - aerob, szerda – erősítő teljes testre, péntek – aerob+has erősítő, többi napon pihenő.

  4. Nem kellenek bonyolult gyakorlatok. Elég az alapokhoz visszanyúlni. Has funkcióját tekintve tartja a testet a gravitáció ellen egész nap, hajlítja és forgatja a gerincet, védi a belső szerveket. Fölösleges sok gyakorlatot végezni rá egy napon, főleg kerüljük a az extra súlyok használatát! Végezzünk 3 sorozatban haspréseket, törzsfordításokat, törzshajlításokat koncentráltan a köldököt végig behúzva és a végén statikus törzserősítőt alkartámaszban ameddig bírjuk.A gyakorlottabbak fekvőtámasz helyzetben végezzék.

  5. Változtassunk étkezési szokásainkon. A mozgás alapvetően megnöveli a kalória igényünket. Inkább együnk kevesebbet egy alkalomra, de többször a nap folyamán. Szükség van a folyamatos energiaellátásra. Nassolgatás nem fér bele étkezések között. Ha muszáj, akkor valamelyik étkezés után közvetlen tegyük meg.

  6. Fogyókúra helyett egészséges diéta. Persze nem a ,,csoda diéták" tömkelege, hanem a precízen kimért adagok a fizikai adottságainkhoz igazítva. Kompromisszumokkal egész évben tartható, sőt egy életen át. Ha nem értünk a mikro- és makrotápanyagokhoz segítségünkre szolgálnak a Dietetikusok.

Végezetül
Mielőtt ténylegesen belevágna bárki is a nagy életmód váltásba, edzésbe, a lapos hasért formálódásba érdemes és ajánlott utánanézni alapvető dolgoknak.
Hiába a sok precíz, speciális, gyors módszer, ha az alapokkal nem vagyunk tisztában mit sem ér az egész.
Cikkeimet úgy próbálom összeállítani, hogy mindenkinek egyszerű legyen követni és apró változtatásokkal egy szilárd alapnak szolgáljon a folyamatos, egészséges fejlődés érdekében.

Amire most időt szánsz és megérted az összefüggést, azzal később időt nyersz!

 

7 komment

Címkék: egészség ételek gyakorlat hasizom tudatosság lapos testedzés has testmozgás erősítés tévhitek mozgásforma fokozatosság Edzés Titok

A bejegyzés trackback címe:

https://eljszivbol.blog.hu/api/trackback/id/tr686259329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.02. 20:12:13

Végre egy normális fitness-írás.

Igy van, nincs varázslat, meló van.

aerob, rendszeresen, fokozatosan - lehet hogy most is kockás a hasad csak 20 éve nem láttad...:DD

Azt ha nem jön be a meló még mindig ott van a NorbiÁpdét. Látod neki is milyen a hasa...:DDDD Nyíííhahahaha

Túrós (törölt) 2014.06.02. 21:06:06

inkább javítsátok meg a hátteret a blogon :D

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.06.02. 23:36:40

BS. Hasprés meg ecet. Futás, semmi más.

b0by · http://eljszivbol.blog.hu/ 2014.06.07. 17:16:25

@Túrós: Háttérrel még bíbelődök :D nehéz egységesre hoznom egyelőre (más felbontás, böngésző, eszköz használata, stb..)
süti beállítások módosítása